Search
Close this search box.
Aprendre amb les mans

Netejadors de ferralla espacial

Les agències espacials ja investiguen com netejar la brossa espacial que orbita la Terra
3 d’octubre de 2022 –
 Redacció

L’espai és ple de deixalles terrestres. Parlem de satèl·lits abandonats però també de més d’un centenar de milions de fragments de ferralla la majoria dels quals no superen els 10 centímetres de diàmetre.
Tots ells orbiten al voltant de la Terra, a la deriva, i a mida que augmenten en nombre també pugen les possibilitats que aquests fragments xoquin contra un satèl·lit o, el que seria pitjor, contra una nau tripulada.

En els propers anys, i davant l’increment que es preveu de l’ús de l’espai, proliferaran els sistemes que han de permetre netejar l’espai

Per conscienciar als nens d’aquesta problemàtica, en l’àmbit educatiu, la plataforma Scratch i la placa de programació Micro:bit permeten programar un videojoc amb el qual podem jugar a recollir escombraries espacials amb un coet.

Satèl·lits escombriaires
Es tracta d’un sector en auge amb unes possibilitats de negoci molts grans. De fet, ja hi ha diverses organitzacions treballant en el desenvolupament de satèl·lits escombriaires que puguin recollir aquestes restes que nosaltres mateixos hem generat.
Com explica el divulgador científic Joan A. Català-Amigó a l’article Ferralla en òrbita (revista Sàpiens 247), l’any 2021, al mateix coet on s’enlairava l’Enxaneta -el primer nanosatèl·lit català- també hi havia un aparell de la companyia japonesa Astroscale que tenia la missió de fer la primera prova de recollida de ferralla espacial.

La missió d’Astroscale estava composta per dues naus: una simulava ser brossa i l’altra, la recollia

També l’Agència Espacial Europea està fent les seves pròpies investigacions. El 2019 va presentar la iniciativa ClearSpace-1 , una de les propostes més completes de les que s’han fet fins ara per desenvolupar ginys tecnològics de neteja espacial.

Per saber més coses de la història i l’impacte que pot tenir la ferralla espacial podeu llegir l’article Ferralla en òrbita del número 247 de la revista Sàpiens.

Publicidad

Articles relacionats