Search
Close this search box.
Aprendre amb les mans
Reprodueix vídeo

Experiments inspirats en Harry Potter (I)

Fem ciència a través de la màgia del castell de Hogwarts
25 de març de 2022 –
 Redacció

JK Rowling, l’autora de Harry Potter, sempre ha dit que es va inspirar en elements reals a l’hora d’inventar les pocions que Severus Snape ensenya als seus alumnes. El professor emèrit d’educació científica a la Universitat Estatal de San Diego, Alan McComarck, ha anat un pas més enllà hibridant històries de Harry Potter amb lliçons de ciències. Aquí teniu tres de les seves propostes:

1. La capa d’invisibilitat
Qui no ha somiat alguna vegada a fer-se invisible? En aquest vídeo podeu veure com funciona la capa de Rochester. La disposició de quatre lents convexes en línia recta farà que la llum es doblegui entre elles. Això crea un “túnel” entre dues de les lents; si col·loqueu la mà al lloc correcte, podreu veure-hi a través.

Més simple és aquest experiment que podeu fer amb els nens més petits: col·loqueu un cèntim sota una tassa transparent i deixeu que els estudiants vegin el cèntim. Quan ompliu la tassa d’aigua, el cèntim desapareixerà. Els vostres estudiants hauran de veure la tassa des d’un angle determinat, no massa alt o veuran el cèntim des de dalt. No ha desaparegut, és clar. Quan l’aigua entra a la tassa, doblega la llum reflectida pel cèntim, fent que el cèntim aparegui en un lloc diferent, un punt que no és visible des de la perspectiva dels estudiants. En definitiva, es tracta d’una bona oportunitat per parlar de la refracció de la llum, que es pot observar quan la llum passa d’un medi a un altre, com ara de l’aigua a l’aire.

2. Fer bullir l’aigua sense escalfor
A El presoner d’Azkaban, el professor Remus Lupin colpeja una tetera amb la seva vareta, escalfant el te a l’instant. Sabeu que vosaltres podeu aconseguir el mateix efecte?
Sí, tot i que l’ebullició sol ser causada per la calor, també es pot simular amb pressió, com demostra aquest experiment científic: retireu el tap d’una xeringa plena d’aigua mentre en tapeu la punta. Això disminuirà la pressió a l’interior i convertirà el líquid en gas, de manera que apareixeran bombolles de vapor d’aigua i semblarà que l’aigua bull.

3. El barret seleccionador
En arribar a Hogwarts, els estudiants són assignats a una de les quatre cases: Gryffindor, Hufflepuff, Ravenclaw o Slytherin. Una activitat divertida és ordenar cartes traient-les d’un barret. L’ordenació de targetes pot ajudar els estudiants més petits a practicar les primeres habilitats matemàtiques, com ara la categorització, el reconeixement de patrons i l’observació. També millora les habilitats lingüístiques a mesura que els estudiants descriuen el que veuen a cada carta. Això també es pot fer amb formes i colors, animals o roques; gairebé qualsevol conjunt d’objectes que es puguin categoritzar es poden adaptar a un joc de classificació.