Search
Close this search box.
Aprendre amb les mans

Deu museus que has de conèixer

Encara que (de moment) només sigui virtualment
LONDON, UNITED KINGDOM - FEBRUARY  07: Rob's Open Source Android (ROSA) is seen at Robots, a major new exhibition at Science Museum in London, England on February 7, 2017. Exhibition showcases 500-year history of robots, with over 100 robots and the largest collection of humanoid robots ever displayed. (Photo by Tolga Akmen/Anadolu Agency/Getty Images)
Alguns són referents mundials, d’altres ens agraden pels seus recursos en línia i també n’hi ha que els hem triat per la seva singularitat. Us presentem alguns dels museus dedicats a la ciència i a la tecnologia més innovadors del món.
18 de març de 2022 –
 Redacció

1. The Boston Science Museum, al capdavant de l’educació tecnològica
Des del 2004, aquest museu lidera el Centre Nacional d’Alfabetització Tecnològica, una iniciativa per promoure la incorporació de l’enginyeria i la tecnologia en tot l’arc d’estudis que va des de preescolar fins a secundària després de constatar que és habitual que aquestes dues disciplines havien quedin eclipsades per la ciència i les matemàtiques. Des d’aleshores, han anat oferint formació a educadors, legisladors i famílies a travñes de nombrosos tallers i activitats que ara han quedat emmagatzemats al seu web i estan accessibles per a tothom, també disponibles en castellà.

https://www.mos.org/

2. Museu de la Ciència de Dinamarca, benvinguts a l’Experimentarium
Inaugurat el 1991, aquest centre científic líder als països nòrdics treballa per despertar vocacions científiques, explicar els mètodes que fonamenten la recerca científica i tecnològica i com aquests camps afecten les nostres vides, especialment en els nens i adolescents. I ho fan sempre a través del joc i la manipulació perquè a l’Experimentarium tot està especialment concebut i dissenyat per ser tocat.
Des de casa, podeu gaudir del seu Bubblearium , un projecte que permet descobrir tots els conceptes científics que es poden aprendre a través d’una simple bombolla de sabó.

https://www.experimentarium.dk/en/

 

 

3. L’OMSI, el gran clàssic dels EUA
El Museu de Ciència i Indústria d’Oregon (OMSI) és un dels museus científics amb més tradició del país. Va ser fundat el 1944 i des d’aleshores ens dedica a transmetre l’amor per la ciència a través d’infinitat d’exposicions, programes a l’aire lliure, mostres itinerants i, ara, també, l’aprenentatge digital. I és per aquesta raó que està en aquesta llista, per la varietat de recursos i activitats STEAM que podeu extreure en línia.

https://omsi.edu

4. Museu de la Ciència de Londres. La ciència, amb noms i cognoms
Des de l’icònic vestit espacial d’Helen Sharman, primera astronauta britànica, fins al fascinant avió Gipsy Moth d’Amy Johnson, el Museu de Ciència londinenc posa especial èmfasi en les biografies de científics pioners i a les històries dels principals avenços científics. També té un munt de galeries interactives pensades per als nens, des dels més petits, com el Wonderlab, el Patterpoc, una àrea multisensorial per a menors de 8 anys i el Garden, un jardí ple de jocs educatius. Per visitar-lo, cal fer reserva prèvia però és completament gratuït.
https://www.sciencemuseum.org.uk/home

5. Exploratorium de San Francisco. El bressol del ‘tinkering’
L’Exploratorium no és només un museu, és una manera d’entendre la divulgació i l’educació científica però també humanística. Tot un laboratori d’aprenentatge l’impacte del qual traspassa les seves sales d’exposició, tallers i cursos de formació que estan inspirant mestres i educadors de tot el món gràcies a les seves 35.000 pàgines web de recursos. Compte! Les seves píndoles Science Snacks, són tan addíctives com els aperitius.

https://www.exploratorium.edu/tinkering

6. El Mirakian de Tokyo. Divulgació científica a l’estil nipó
Un dels museus més futuristes i desconeguts de tots els que es dediquen a la divulgació de la ciència i la tecnologia. Les seves exposicions sobre l’espai i, sobretot, la robòtica són senzillament espectaculars, com ho demostren també els seus recursos en línia i guies educatives. Al Japó, però, tothom el coneix per la seva icona més representativa, el Geo-cosmos, una enorme pantalla esfèrica on es passen mapes amb informacions de tot tipus, a l’estil de la que hi ha també al Cosmocaixa de Barcelona.

 

7. El Computerspielemuseum de Berlin. El gran museu dels jocs d’ordinador
És el primer de la seva classe a tot el món i és per això que l’hem inclòs, per ser un pioner i per la seva especificitat. A les noves sales del barri berlinès de Friedrichshain, s’hi exposen més de 300 peces amb originals poc comuns com Game Computer Space, el primer joc espacial en sèrie; el famós joc de la serp i obres d’art digitals i del comportament interactiu. La seva exposició permanent analitza l’extensa història dels jocs d’ordinador i comença amb el primer ordinador electrònic alemany, el Nimrod, fins a arribar al Wall of Hardware, amb cinquanta videoconsoles, des de la Brown Box de 1968 fins a la Xbox de 2001.
https://www.computerspielemuseum.de/

8. El Deustches Museum, el museu de ciència més gran del món
De Berlín a Munich. Sense sortir d’Alemanya, visitem ara el museu de la ciència i la tencologia amb més metres quadrats del món. Situat en una petita illa, és un centre que ofereix una enorme quantitat i qualitat d’exposicions: transports, telecomunicacions, instruments, alta tecnologia, biologia, nous materials… Perquè us feu una idea, és una mena de Louvre o Museo del Prado de la tecnologia: amb un dia no us l’acabareu.

https://www.deutsches-museum.de/en

9. Museu Naturalis. Premi a Museu de l’any 2021
L’European Museum Forum el va premiar l’any passat com a millor museu del 2021 per tres raons: la seva manera accessible de difondre conceptes relacionats amb el canvi climàtic, el subministrament d’aliments, la medicina o la preservació de la biodiversitat, entre d’altres; per les seves rellevants col·leccions naturals i, en tercer lloc, per l’èxit de públic que va assolir i la seva capacitat d’incidir en la vida científica i cultural de la ciutat universitària de Leiden, als Països Baixos.
https://www.naturalis.nl/en

10. Cosmocaixa de Barcelona. Un pioner que no deixa de reinventar-se
Segur que la majoria ja el coneixeu, però una llista dels millors museus de la ciència del món mai no estaria completa sense el Cosmocaixa. Sabíeu que als anys vuitanta el director de l’Exploratorium de San Francisco va buscar inspiració en aquest equipament barceloní? Doncs sí, i no per tenir-lo a casa hem de considerar-lo menys important. I el millor de tot no és que no només el tenim a prop sinó que continua sent un museu científic de renom mundial que ha sabut mantenir-se a l’avantguarda de l’educació científica. No en va, l’any passat va rebre el premi Kenneth Hudson per la seva capacitat de reinvenció.
www.cosmocaixa.org

Publicitat

Articles relacionats