Search
Close this search box.
Aprendre amb les mans
Reprodueix vídeo

Un ou de Pasqua ‘radioactiu’

Experiments per tenyir els ous sense pinzells
13 d’abril de 2022 –
 Redacció

L’ou no és només un dels grans protagonistes de la Pasqua sinó que també és un dels elements culinaris més vistosos a l’hora de fer experiments químics. Aquí en teniu tres de ben simples que, a més, us permetran tenyir-los de colors i, fins i tot, jugar amb llums ultraviolats.

1. L’ou que es transforma en una pilota de goma

Què necessiteu?
– Un ou cru
– Vinagre de vi
– Un got

Pas a pas:
Podeu l’ou dins del got i procureu que quedi del tot submergit en el vinagre. De seguida veure-ho que comencen a fer-se bombolles al voltant de la closca. Fantàstic! Significa que el procés de transformació ha començat.
Deixeu l’ou així durant com a mínim 48 hores. Passat aquest temps, veure-ho que la closca ha desaparegut del tot.
Traieu l’ou amb cura i renteu-lo sota l’aixeta (o amb paper de cuina). S’ha fet més gran i s’ha tornat elàstic i flexible! Ara el podeu pressionar amb els dits sense que es trenqui i, fins i tot, fer-lo botar contra el marbre de la cuina (sense passar-se)

La ciència que s’hi amaga:
El vinagre té àcid acètic mentre que la closca de l’ou té carbonat càlcic. En entrar en contacte, aquests dos elements reaccionen químicament i es transformen en unes altres substàncies que conformen un tipus de sal anomenat acetat de calci i un gas, el diòxid de carboni, que són les bombolles que es veuen al voltant de l’ou.
Com a conseqüència d’aquesta reacció, la closlca de l’ou es desfà i l’ou queda només protegit per la membrana. La membrana és porosa o semipermeable, cosa que explica que l’ou s’hagi fet més gran: és a causa de l’aigua que ha absorbit. Aquest procés d’absorció s’anomena l’osmosi.

2. Ous tenyits
Donada la permeabilitat de la membrana que recobreix l’ou, podeu tenyir els ous de tots els colors que vulgueu afegint colorant al vinagre tan bon punt submergiu l’ou dins.
La membrana de l’ou està formada de queratina, la mateixa substància que formen els nostres cabells, per exemple i és extremadament resistent (fins a cert punt). També té una altra qualitat d’extremada importància perquè dins l’ou pugui créixer vida: aïlla l’embrió dels bacteris però permet el pas de l’oxigen.

3. L’ou radioactiu
Si voleu anar un pas més enllà, podeu fer que l’ou brilli en ser visualitzat amb una làmpada ultraviolada (o un llum negre, si en teniu). Com? Molt fàcil! Enlloc de tenyir-lo amb colorant alimentari normal, desmunteu un marcador groc fluorescent i buideu tota la tinta al got amb vinagre. La membrana quedarà tenyida del groc fluorescent i, a les fosques i amb llum ultra-violat, el veure-ho brillar d’una forma sorprenent.
Per fer el vostre propi llum ultra-violat amb el mòbil, tapa amb cinta adhesiva transparent el llum i pinteu-lo amb retolador permanent blau. Repetiu el procés 5 vegades, és a dir, poseu cinc capes de cinta adhesiva i pinteu-la cada vegada, i ja tindreu el vostre llum ultraviolat.