Search
Close this search box.
Aprendre amb les mans

8 tècniques per trobar l’equilibri entre la fermesa i l’amistat

Els primers dies a l’aula són claus per marcar el to dins de la classe
17 d’agost de 2022 –
 Redacció

Divertir-se amb els alumnes sense perdre el control de la classe, especialment en el cas de l’ESO, és tot un repte. Amb aquests consells us resultarà més fàcil trobar l’equilibri entre el “col·leguisme” i l’autoritarisme.

Salutació inicial personalitzada i assignació de seients
Exacte, res d’asseure’s on a cadascú li doni la gana. En el llibre Primeros días en clase: como ser un profesor efectivo, Rosemary i Harry Wong recomanen saludar un per un els alumnes quan entrin a classe (amb una encaixada de mans i una pregunta sobre l’estiu, per exemple) i acte seguit indicar-los quin és el seient on han de seure. Els Wong també recomanen que se’ls encomani ja una primera tasca, que en el cas del primer dia pot ser una breu presentació personal.

Recordatoris ferms però amables i acudits en la mida justa
Intercalar acudits en les explicacions o fer servir mems o cançons populars per arrodonir les presentacions dels continguts és un molt bon recurs per cridar l’atenció dels alumnes, però com que inevitablement sempre n’hi haurà algun que superarà els límits, haureu de marcar molt bé quina és la línia vermella. Per exemple, quan una activitat divertida, com un joc, provoqui un soroll excessiu dins l’aula, podeu recordar-los que per jugar i passar-ho bé no cal cridar.

Mantenir la dignitat dels alumnes disruptius
La millor manera d’establir una relació equilibrada amb els alumnes més disruptius és evitant de cridar-los l’atenció constantment en públic. És més efectiu mantenir-hi converses individuals i no només ens referim a fer-ho fora de l’aula sinó també dins. Com? Atansant-nos fins el seu lloc i parlant-hi de forma tranquila i en veu baixa.

La nostra vida personal, a ratlla
Està bé que els alumnes coneguin el nom del vostre gos, la sèrie de televisió que esteu veient o quin és el vostre menjar preferit. Però fins aquí. No cal que sàpiguen més. També és millor evitar de seguir o interactuar amb els alumnes a les xarxes socials.

Si tens favorits, que no es noti!
Sempre hi haurà alumnes amb els quals us hi entendreu millor, però perquè el conjunt de la classe us respecti i no emergeixen gelosies cal mantenir el mateix tracte per a tots. També és important detectar les camarilles, els líders i els alumnes menys populars i solitaris que, dissortadament, són els qui més perill corren de patir bullying.

Evitar de participar en totes les seves converses
Youtubers, sessions de Twicht, el darrer ball viral del Tik tok, cançons de moda, videojocs…. No cal que us esforceu a participar en totes les seves converses. A banda que resulta impossible estar al dia de totes les novetats i les paraules argot pròpies de l’univers adolescent, és convenient respectar els seus espais de diàleg i codis propis.

Recordar quin és el nostre rol
Els alumnes no necessiten tant que sigueu els seus amics com els seus “guies” de viatge. Ser el seu segon parell d’ulls per poder moure’s millor davant els obstacles que es vagin trobant. Un dels millors rols que podeu tenir com a mestres és el de donar-los prou seguretat perquè s’aventurin a anar sortint de la seva zona de confort per tal de fer-los progressar en els seus diferents processos d’aprenentatge.

I un darrer consell per als mestres que s’estrenen….
Trobar aquest equilibri requereix temps i pràctica. Sigueu pacients amb vosaltres mateixos i no us pressioneu. Fins i tot als mestres més veterans se’ls escapa el control de l’aula en determinats moments. El més important és comunicar-vos sempre de forma clara i respectuosa. Recordeu que als vostres alumnes els agrada divertir-se però també volen ser presos seriosament.

Publicidad

Articles relacionats